Linnean werkbezoek Isala Zwolle: Zorgketen CVA

23-07-2024
143 keer bekeken

Tijdens het Linnean werkbezoek aan Isala Zwolle, presenteerde Heleen den Hartog, neuroloog, en Gina van Vemde, verpleegkundig specialist, hun werk en uitdagingen bij de zorg voor patiënten met een CVA, ook wel bekend als beroerte.

Tijdens deze presentatie belichten ze de groeiende aantallen patiënten, de complexiteit van zorg en de noodzaak van een efficiënte en passende zorgbenadering. 

Urgentie

De afgelopen jaren is het aantal CVA-patiënten aanzienlijk toegenomen. In 2015 waren er ongeveer 800 opnames, terwijl dat aantal in recente jaren is gestegen tot 1200 per jaar. Deze groei brengt hogere kosten met zich mee en vereist efficiëntere zorgprocessen. Het Isala ziekenhuis speelt een belangrijke regionale rol in de acute behandeling van CVA-patiënten. De spoedeisende hulp heeft een gespecialiseerde procedure ontwikkeld om snel te diagnostiseren en behandelen. Endovasculaire behandelingen, waarbij bloedstolsels worden verwijderd, zijn sinds 2018 verdubbeld, wat de zorg verder belast.

Na de acute behandeling gaan veel patiënten naar huis, maar 40% verslechtert in functioneren en een kwart krijgt opnieuw een CVA. Dit onderstreept de cruciale rol van nazorg en revalidatie. Echter, er zijn uitdagingen in het doorstroomproces naar revalidatiecentra en geriatrische instellingen, wat de zorgketen verder onder druk zet. De noodzaak voor een goed georganiseerde en efficiënte zorgketen is daarmee evident om de toenemende zorgvraag en complexiteit het hoofd te bieden.

Verbeterinitatieven 

  1. Efficiënte Triage: Het ontwikkelen van een app voor ambulanceverpleegkundigen om betere triage te kunnen uitvoeren. Dit helpt bij het identificeren van patiënten die niet via de spoedeisende hulp hoeven te komen, wat de druk op de spoedeisende hulp vermindert.

  2. Nazorg met E-Coach: Een e-coach app biedt patiënten informatie en zelfzorgmodules vanaf hun opname. Patiënten kunnen vragen stellen en krijgen ondersteuning, wat hen helpt bij hun herstel en vermindert de noodzaak voor controleafspraken.

  3. Hersenrevalidatieprogramma: Geïnspireerd door hartrevalidatie, biedt dit 12-weken programma fysieke training en workshops over leefstijl en de zichtbare gevolgen van een CVA. Dit programma helpt patiënten fysiek en mentaal sterker te worden en bevordert hun participatie in de maatschappij.

Uitdagingen en Toekomstplannen

Er is een tekort aan verpleegkundigen en artsen, wat de kwaliteit en continuïteit van zorg onder druk zet. Er is behoefte aan efficiëntere werkprocessen en taakdelegatie om deze uitdaging aan te pakken. Het integreren van zorg tussen de eerste en tweede lijn is cruciaal. Het team werkt aan een transmuraal zorgdossier en betere samenwerking met huisartsen en andere zorgverleners om de continuïteit van zorg te verbeteren. Het gebruik van data om zorguitkomsten te monitoren en verbeteren is essentieel. Dashboards helpen bij het inzichtelijk maken van de effectiviteit van verbeteracties en bij het identificeren van knelpunten in de zorg.

Conclusie

Het waardegedreven zorgtraject voor CVA-patiënten in Isala heeft geleid tot belangrijke verbeteringen in de zorg. Door een multidisciplinaire aanpak, gebruik van data, en een focus op continu verbeteren, streeft het team naar maximale patiëntwaarde. De betrokkenheid van patiënten en zorgverleners speelt hierbij een cruciale rol. Ondanks de uitdagingen blijft het team zich inzetten voor het verbeteren van de zorg en het delen van hun kennis en ervaringen om de bredere acceptatie van waardegedreven zorg te bevorderen.


Meer zien van het Linnean werkbezoek aan Isala? Dat kan!
 

 PRESENTATIES 

 ZORGKETEN CHRONISCHE NIERSCHADE  

 WGZ IN HET ISALA 

 

 

 

 

Werkbezoek Linnean x Isala: CVA

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen