Linnean werkbezoek Isala Zwolle: WGZ in het Isala

22-07-2024
144 keer bekeken

Tijdens het Linnean werkbezoek aan Isala Zwolle, presenteerde Marieke de Boer, programmamanager waardegedrevenzorg, haar ervaringen en inzichten. Ze benadrukt dat deze aanpak niet alleen door haarzelf wordt uitgevoerd, maar in samenwerking met vele collega's binnen de organisatie.

Het doel van het WGZ programma is om zoveel mogelijk waarde te creëren voor patiënten, met nadruk op het verbeteren van de kwaliteit van leven naast de klinische uitkomsten.

Kernpunten van het Programma

  1. Multidisciplinaire Benadering: Het programma richt zich op patiëntgroepen met specifieke aandoeningen, waarbij een multidisciplinaire aanpak wordt gehanteerd. Dit betekent dat verschillende specialisten en zorgverleners samenwerken om de beste zorg te bieden. De mate van multidisciplinaire samenwerking hangt af van de specifieke aandoening en de behoeften van de patiënt.

  2. Patiëntbetrokkenheid: Patiënten worden actief betrokken bij het meten van zorguitkomsten en geven feedback over de zorg die ze ontvangen. Dit helpt bij het bepalen of de juiste uitkomsten worden gemeten en identificeert verbeterpunten in de zorgorganisatie.

  3. Gebruik van Data en Dashboards: Data is cruciaal voor het evalueren van zorguitkomsten. Dashboards worden gebruikt om prestaties inzichtelijk te maken, zowel op individueel als teamniveau. Dit bevordert gezamenlijke besluitvorming in de spreekkamer en helpt teams bij het leren en verbeteren van hun zorgprocessen.

Implementatie en Resultaten

Het programma hanteert een tweesporenbeleid waarbij zowel zorguitkomsten als zorgprocessen worden geoptimaliseerd. Dit betekent dat als de zorguitkomsten niet aan de doelen voldoen, de zorgprocessen worden aangepast en vice versa. Er wordt gewerkt met zorgketens, die dienen als middel om zowel zorgprocessen te verbeteren als de waarde van zorguitkomsten inzichtelijk te maken.

Een voorbeeld van succes binnen het programma is de zorgketen voor bekkenbodemproblemen. Hier heeft het team zorgpaden ontwikkeld waarin elke zorgverlener, inclusief continentieverpleegkundigen en secretaressen, een belangrijke rol speelt. Dit heeft geleid tot meer tijd voor de specialisten om zich te focussen op hun kerntaken en heeft de zorg voor patiënten verbeterd.

Uitdagingen en Toekomstplannen

Hoewel er veel successen zijn geboekt, zijn er ook uitdagingen. Een belangrijk obstakel is de bekostiging van zorg, die nog steeds per verrichting plaatsvindt. Dit staat soms haaks op initiatieven die juist minder verrichtingen, maar hogere waarde voor de patiënt nastreven.

Toekomstplannen omvatten het verder verspreiden van kennis over waardegedreven zorg door middel van een communicatie toolkit, korte presentaties, en educatieve spellen. Het doel is om deze benadering breder bekend en geaccepteerd te maken.

Conclusie

Waarde gedreven zorg heeft aangetoond een effectieve benadering te zijn voor het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten en het optimaliseren van zorgprocessen. Door samenwerking, gebruik van data, en een focus op voortdurende verbetering, streeft het programma naar maximale patiëntwaarde. De betrokkenheid van patiënten en multidisciplinaire teams speelt hierin een cruciale rol, en ondanks de uitdagingen blijft de focus op het creëren van waarde voor de patiënt.


Meer zien van het Linnean werkbezoek aan Isala? Dat kan!
 

 PRESENTATIES 

 ZORGKETEN CHRONISCHE NIERSCHADE  

  ZORGKETEN CVA 

Werkbezoek Linnean x Isala Zwolle: Waardegedreven zorg Isala

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen