Verantwoordelijkheid en eigenaarschap Waardegedreven Zorg in de (lijn)organisatie

24-07-2024
140 keer bekeken

Programma's worden vaak naast de lijn geplaatst en kennen een eigenstandige uitvoering. De uiteindelijke veranderkundige capaciteit en impact is daardoor beperkt. Onze opdracht was om de opdracht om Waardegedreven zorg beter ingebed te krijgen in de (lijn)organisatie, aldus Dennis van Veghel.

 

Het Programma

Het waardegedreven zorgprogramma in het Catharina Ziekenhuis heeft de opdracht om waardegedreven zorg beter ingebed te krijgen in de (lijn)organisatie. Teams binnen het ziekenhuis konden zich aanmelden om aan specifieke aandoeningen te werken, waarbij ze verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het programma. Ze worden hierbij ondersteund door projectleiders, promovendi en verpleegkundige onderzoekers vanuit het programma.

Methodiek en Structuur

Er is een systematische methodiek ontwikkeld die teams helpt om een waardepropositie te formuleren en de belangrijkste uitkomstindicatoren te selecteren. Deze methodiek bestaat uit een stappenplan dat teams doorlopen om te bepalen welke waarde ze aan patiënten bieden en hoe ze deze waarde kunnen meten en verbeteren. De verantwoordelijkheid ligt bij de teams zelf, ondersteund door tools en methodes vanuit het programma.

Uitdagingen

De implementatie van waardegedreven zorg gaat niet altijd over rozen. Enkele van de belangrijkste uitdagingen zijn:

  • Eigenaarschap: Het verkrijgen van eigenaarschap door afdelingsmanagers en medische leiders is cruciaal voor het succes van het programma. Dit vereist een nauwe samenwerking tussen verschillende niveaus binnen de organisatie.
  • Positionering van Verpleegkundig Leiders: Het is belangrijk om het verpleegkundig perspectief voldoende naar voren te brengen binnen multidisciplinaire teams, wat soms lastig kan zijn in een hiërarchische omgeving.
  • Organisatie van Multidisciplinaire Teams: Het effectief organiseren van teams die over verschillende afdelingen heen werken, is complex. Het programma helpt hierbij door verantwoordelijkheid duidelijk te beleggen en ondersteunende instrumenten aan te reiken.

Externe Betrokkenheid

Naast interne veranderingen richt het programma zich ook op externe betrokkenheid. Dit omvat:

  • Patiëntparticipatie: Teams worden aangemoedigd om vormen van patiëntparticipatie te implementeren, zowel bij het opstellen van de waardepropositie als bij verbeterprojecten.
  • Samenwerking met Regionale Zorgpartners: Het programma erkent het belang van samenwerking binnen de zorgketen. Verschillende teams hebben stappen gezet om de samenwerking met verwijzers en andere zorgpartners te versterken.
  • Betrokkenheid van Zorgverzekeraars: Het programma zoekt ook de samenwerking met zorgverzekeraars om verbeteringen in de zorg die een negatieve impact op de omzet hebben, te bespreken en op te lossen.

Verbeterprojecten

Elk team binnen het programma werkt aan verschillende verbeterprojecten om de waarde voor patiënten te verhogen. Deze projecten variëren in omvang en complexiteit, afhankelijk van de aard van de aandoening en het team. De voortgang en resultaten van deze projecten worden gerapporteerd in de planning- en controlcyclus van het ziekenhuis en gedeeld in plenaire sessies voor kennisuitwisseling.

 

Over de spreker: 

Dennis van Veghel is programmamanager waardegedreven zorg in het Catharina Ziekenhuis en tevens directeur-bestuurder bij de Nederlandse Hart Registratie.

"Waardegedreven zorg inbedden in de organisatie: ervaringen uit het Catharina Ziekenhuis"

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen