De SWING Studie - Sarah Lips

25-07-2024
103 keer bekeken

Tijdens de eerste vervolgbijeenkomst van de Linnean werkgroep Waardegedreven Geboortezorg stond het thema 'Data in de geboortezorg' centraal. Sarah Lips, onderzoeker aan het Amsterdam UMC, vertelt over de SWING studie.

De SWING studie, richt zich op het verbeteren van samenwerking en cliëntparticipatie in de geboortezorg. In deze presentatie deelt Sarah de achtergronden, doelstellingen, methodologie en resultaten van dit baanbrekende project.

Van Gefragmenteerde naar Geïntegreerde Zorg

De geboortezorg in Nederland stond voor een belangrijke uitdaging: de overgang van een gefragmenteerde, aanbodgedreven benadering naar een geïntegreerde, cliëntgerichte zorg. De SWING studie heeft als doel, bij te dragen aan deze transitie door cliënten en zorgverleners te verbinden. Hierdoor kunnen verschillende waarden en perspectieven in balans worden gebracht en praktische benaderingen worden ontwikkeld die leiden tot empowerment van zowel cliënten als zorgverleners.

Aanpak

De studie was opgezet als een participatief actieonderzoek. Dit betekent dat het onderzoek gericht was op gedeeld eigenaarschap en praktische veranderingen in de zorgpraktijk. De focus lag hierbij op een Safety 2-benadering, waarbij niet alleen van incidenten wordt geleerd, maar vooral van de dagelijkse praktijk waarin veel zorgprocessen goed verlopen. 

De kern van de SWING studie bestond uit het organiseren van intervisiebijeenkomsten gedurende drie jaar in twee geboortezorgregio's. Deze bijeenkomsten werden bijgewoond door multidisciplinaire groepen van zorgverleners en cliënten, die samen reflexieve gesprekken voerden over de zorgpraktijk. 

Dataverzameling en Resultaten

Data voor de studie werd verzameld via diverse bronnen, waaronder vragenlijsten onder zorgverleners en cliënten, perinatale data, themabijeenkomsten met cliënten en casuïstiek uit de praktijk. Door deze brede aanpak kon een leercyclus worden gecreëerd waarin verschillende inzichten elkaar versterkten. Zo konden bijvoorbeeld uitkomsten van vragenlijsten worden gebruikt om onderwerpen voor intervisiebijeenkomsten te selecteren, terwijl inzichten uit deze bijeenkomsten weer nieuwe vragen opleverden voor verder onderzoek.

Een opvallend resultaat was de gedetailleerde inzichten die voortkwamen uit casuïstiek uit de eigen praktijk. Dit participatieve karakter van de studie zorgde ervoor dat de deelnemers zich beter konden inleven in de praktijk van anderen en gezamenlijk konden leren. De focus op dagelijkse zorgprocessen en gezamenlijke besluitvorming bleek cruciaal voor de positieve ervaringen van de deelnemers.

Conclusies en Impact

De intervisiebijeenkomsten droegen bij aan een groter onderling vertrouwen en kritisch reflecteren op de zorgpraktijk. Dit leidde tot bewuster handelen en communiceren, zowel met cliënten als tussen zorgverleners onderling. Deelname aan de gesprekken werd als zeer positief ervaren en bood een moment van rust en steun in de hectische zorgomgeving. De studie droeg niet alleen bij aan de professionele ontwikkeling van de zorgverleners, maar ook aan hun welzijn en werkplezier.

Een van de belangrijkste inzichten was dat zorgverleners zich meer bewust werden van het belang van echte gezamenlijke besluitvorming. Dit gaat verder dan alleen het voorleggen van keuzes; het ondersteunt cliënten in het keuzeproces en geeft hen een gevoel van autonomie en betrokkenheid. Dit bleek van grote waarde te zijn voor de ervaring en tevredenheid van de cliënten.

Uitdagingen en Toekomstperspectief

Hoewel de SWING studie veel positieve resultaten opleverde, waren er ook uitdagingen. Toegang tot en interpretatie van kwantitatieve data bleek complex en de structurele inbedding van de nieuwe werkwijze vergt nog verdere aandacht. Vertegenwoordiging van bepaalde beroepsgroepen, zoals gynaecologen, was soms beperkt, wat de dynamiek van de gesprekken beïnvloedde. Daarnaast was het vinden van tijd binnen de werkdruk van de zorgverleners een terugkerend probleem.

Desondanks biedt de participatieve aanpak van de SWING studie veel kansen voor de toekomst. De studie toont aan dat dergelijke intervisiebijeenkomsten bijdragen aan cultuurverandering en verbetering van de zorgpraktijk. Met de ontwikkeling van een toolkit, gebaseerd op de lessen uit de studie, worden zorgverleners ondersteund om zelf aan de slag te gaan met deze werkwijze.


Ga direct naar de toolkit via ondertaande button

 DE TOOLKIT 


Meer weten over de Waardegedreven Geboortezorg? Dat kan via waardegedrevengeboortezorg.nl

 

SWING Studie - Sara Lips

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen