Henk van der Wal over militaire waardegedreven zorg - WaardegedrevenZorgExpert-sessie -20 april 2023

05-03-2023
853 keer bekeken

Henk van der Wal is militair, programmamanager en onderzoeker bij Defensie. Hij is een expert op het gebied van militaire waardegedreven gezondheidszorg (MWGZ). Op 20 april 2023 deelt Henk zijn expertise, vertelt hij over zijn onderzoek en zijn werkzaamheden in de militaire gezondheidszorg.

We spraken Henk in juli 2020 (een inspiratieverhaal over zijn ervaringen in de MWGZ en een praktijkvoorbeeld over de militaire gezondheidszorg vanuit veranderkundig perspectief). Hij was toen druk bezig met zijn onderzoek naar MWGZ. Dat onderzoek kwam stil te liggen, toen Henk op uitzending ging. “Ik ben in december 2020 voor zeven maanden naar Irak vertrokken. Daar heb ik me bezig gehouden met strategische advisering voor het opleiden en trainen van de Iraakse krijgsmacht.” Eenmaal terug in Nederland startte Henk als programmamanager met als doel om onderzoek en onderwijs voor de militaire gezondheidszorg aan te sluiten op de civiele gezondheidszorg - “We willen naar een kenniscentrum op gebied van wetenschappelijk onderwijs en onderzoek, daar gaan we ook een plek voor waardegedreven zorg inruimen.” Daarnaast keerde hij terug naar de onderzoekswereld. “Ik ben met twee onderzoeken verder gegaan; een systematic review en een onderzoek naar hoe commandanten, militaire patiënten/veteranen en chirurgen de militaire gezondheidszorg hebben beleefd. Dat onderzoek hoop ik in de zomer af te ronden. Verder ben ik vanuit mijn eigen onderzoekstraject bezig met het opzetten van een ICHOM-standaardset voor traumazorg, inclusief een mooi partnerschap met een Australisch Trauma Instituut. Dat zal mooie input leveren voor mijn eigen onderzoek.”  

Expertsessie op 20 april

Tijdens de expertsessie van 20 april vertelt Henk waar hij nu staat. “Ik ga inzoomen op de ontwikkeling van de militaire gezondheidszorg ten opzichte van de civiele gezondheidszorg. Daarbij heb ik het natuurlijk over MWGZ. Deze bevat al veel van de elementen van de value agenda (uitkomsten, IT, PROMs, excellente zorg), maar die elementen worden nog niet echt als waardegedreven zorg-trajecten benaderd. Verder wil ik in de sessie exploratief inzoomen op het inzetten van PROMs en maak ik graag gebruik van kennis van de aanwezigen tijdens de Q&A. Ik nodig iedereen dan ook van harte uit om op 20 april aan te haken en kennis en ervaringen uit te wisselen.”

Bekijk de volledige sessie terug

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen