Deelsessie - Datavisualisatie & interpretatie: zo doe je dat!

06-10-2022
968 keer bekeken

Wil je dashboards bouwen ter ondersteuning van het proces van samen beslissen of leren en verbeteren, maar weet je niet waar te beginnen?

Robert Winkel, voorzitter van de werkgroep datavisualisatie/ dashboarding en gespreksleider van de sessie, nam de neelnemers mee in het onlangs ontwikkelde 7 stappenplan. Robert: “Enorm trots ben ik op de werkgroep dat ik dit product nogmaals onder de aandacht kan brengen. Naast het stappenplan, bevat de handreiking ook praktische voorbeelden rond dashboards voor samen beslissen en voor leren en verbeteren”. Twee praktijkvoorbeelden werd tijdens de sessie getoond ter inspiratie: het KLIK-PROM portaal en Rijnstate.

“Samen beslissen-dashboard ondersteunt de zorgverlener, maar ook de patiënt. De patiënt kan thuis al het spreekuur voorbereiden. Hierdoor worden de gesprekken beter van kwaliteit”. Dit is één van de meerwaarde, ziet Michiel Luijten, promovendus bij het Emma Kinderziekenhuis. In een literatuuronderzoek onderzocht hij en zijn collega’s de beste manieren om dashboards vorm te geven. Hierbij specifieke aandacht hoe patiënten en zorgverleners data interpreteren. Deze ins- en outs deelt Michiel graag met jullie.

Binnen Rijnstate houden Elise van Zandbrink en Heleen Schoorl zich bezig met business intelligence. Hun dashboards vormen zich rond patiëntgroepen (IPU’s), waarbij teams verantwoordelijk zijn voor de gehele zorgcyclus en niet alleen voor hun eigen stukje. Dashboards bevatten gegevens opgebouwd uit vragenlijsten ingevuld door patiënten (PROMs), klinische uitkomsten en kostendrijvers. “Data op zich is geen doel, maar een middel om met elkaar het gesprek aan te gaan over wat er speelt en waar kwaliteitsverbetering nodig is. Alleen het beschikbaar hebben van uitkomsten zorgt niet voor een verbetercyclus. Binnen Rijnstate bieden we teams ondersteuning waarbij minimaal vier keer per jaar inhoudelijk naar uitkomsten gekeken wordt” aldus Rijnstate.

Dia's

Begeleiders

 

 

Robert Winkel
Voorzitter werkgroep datavisualisatie
 
Gelre ziekenhuizen

 

 

 

Heleen Schoorl
Data en bi specialist
Rijnstate

 

 

 

Elise van Zandbrink 
Hoofd business intelligence 
Rijnstate

 

 

 

Michiel Luijten
Promovendus
Emma kinderziekenhuis

 

Foto's

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen