The BOX Office: balie van de toekomst?

18-05-2021
1169 keer bekeken

Direct als je in het LUMC de roltrappen opkomt, zie je The BOX Office; het uitgifte- en informatiepunt voor patiënten die apparatuur mee naar huis nemen. Student Bas Oskam vertelt over de COVID-BOX en wat die ervaring leert over 'de nieuwe patiënt'.

Foto: Arno Massee fotografie

Zelfzorg
Bas Oskam heeft zijn bachelor Biomedische Wetenschap op zak en is student geneeskunde. Hij zet zich actief in voor de COVID-BOX, waar hij via de studievereniging van het LUMC werd hij betrokken. Hardop nadenkend over het nut van The BOX Office: "Ik verwacht een toekomst waarin hybride zorg gewoon zal zijn, de combinatie van fysieke zorg en zorg op afstand. De ‘nieuwe patiënt’ kenmerkt zich doordat de zorg voor een groot deel uit hem of haar zélf komt. Vanuit bewustzijn van wat het lichaam nodig heeft, schakelt hij zelf met de zorgverlener en is eigen ‘voorwerk’ dus vanzelfsprekend. Dat kan tegenwoordig steeds makkelijker met technologie zoals die van The BOX, in combinatie met videoconsulten."

Dit gebeurt er in The BOX Office
Vanuit (verpleeg)afdelingen, zoals de KOHA, komt de aanvraag voor een COVID-BOX binnen. Dan leest Bas of zijn collega de patiëntgegevens uit en trekt hij met een gevulde BOX het huis in. De verpleegkundige instrueert de patiënt, sluit die aan op de app en legt afspraken vast voor de contactmomenten die gaan volgen. De patiënt neemt de BOX mee. Tijdens een videoconsult bespreken patiënt en triagemedewerker de waarden die de weegschaal en de zuurstof- en bloeddrukmeter aangeven. De spoedeisende hulp (SEH) heeft zelf een voorraad COVID-Boxen staan.

Welk type patiënt is geschikt voor gebruik van The BOX?
Bas: "In feite is iedere patiënt geschikt. Tegenwoordig kan iedereen, al dan niet met enige hulp, een app installeren. Een meting doen is ook geen hogere wiskunde. De motivatie van zowel jongeren als ouderen zie ik voortkomen uit de toenemende ‘grip’. Gezondheid was een wat vaag begrip, maar je kunt het nu als het ware beetpakken en zelf regelen."

Zijn er ook patiënten die The BOX bekritiseren?
Bas: "Ik ben ze nog niet tegengekomen. Wat ik wel vaak hoor, is dat men de extra aandacht kan waarderen. Rond The BOX krijgt een patiënt uitleg, er wordt tijd voor je gemaakt. Men ervaart in feite meer zorgservice dan tijdens de gewoonlijke spreekkamerminuten. Gezien en gehoord worden, op weg geholpen worden, dat werkt voor iedereen."

De grootte van het team
Voor de COVID BOX werken nu tien studenten en vier co-assistenten samen. Daarnaast is Carlijn Oerlemans er voor het rooster en de logistiek en zijn Melanie Hofstede en Kim Brons de supervisors. Zij hebben The BOX met Douwe Atsma (Hart-Long) en Onno Teng (Nier) verder ontwikkeld als onderdeel van LUMC 2.0-Zorg van waarde; het programma dat waardegedreven zorg (VBHC) in het LUMC stimuleert.

Een experiment
Bas hoopt dat het LUMC The BOX zal blijven inzetten. "Deze oplossing dringt onnodige ziekenhuisopnames terug. Bovendien maakt het de monitoring van patiënten vollediger, omdat er continuïteit is." Daarnaast ziet Bas de samenwerking met andere huizen groeien; In het Lange Land ziekenhuis (Zoetermeer), het Reinier de Graaf Gasthuis (Delft) en het Alrijne Ziekenhuis (Leiderdorp) is de COVID-BOX inmiddels een vast onderdeel van de triage geworden. Ook dat is duidelijk toekomstbeeld voor Bas: "capaciteit spreiden door landelijk samen te werken. Artsen leren dit versneld door de coronacrisis, maar ik zie in The BOX Office dat patiënten hier al helemaal klaar voor zijn."

Meer weten over The Box?
Neem dan contact op met Kim Brons K.Brons@lumc.nl of Ebru Dirikgil E.Dirikgil@lumc.nl

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen