"Alle begin is moeilijk" - Prof. dr. Mart van de Laar

16-05-2019
3343 keer bekeken {0} reacties

Prof. dr. Mart van de Laar, reumatoloog, internist NP en voorzitter werkgroep Visie op Zorg en Welzijn 2050, heeft veel kennis van de epidemiologie en behandeling van reumatische ziekten vooral met zogenaamd REAL World data.

Patiënten  betrekken en voor hun computer adaptieve testen ontwikkelen evenals het doen van gezondheid economische analyses zijn onderwerpen waar hij zich momenteel mee bezig houdt. 

"Al het eerste begin is moeilijk, start met het meten van de uitkomsten die van belang zijn voor de patiënt. Ook al begin je met het meest eenvoudigste en goedkoopste instrument." 

Contact:

m.vandelaar@mst.nl

Reumacentrum Twente, Medisch Spectrum Twente, Enschede
Universiteit Twente, faculteit BMS, Enschede
Transparency in Healthcare, Hengelo

Hoe het begon…

Hoe bent u met waardegedreven/uitkomstgerichte zorg betrokken geraakt?
Ik ben er steeds meer van overtuigd dat elke verpleegkundige en arts is gaan studeren met het doel: patiënten BETER maken. BETER worden is ook de belangrijkste reden waarom patiënten de hulp van een arts zoeken. Als de doelen van de hulpverlener en de klant een op een hetzelfde zijn, waarom lijkt het in de praktijk er dan op dat ze elkaar niet begrijpen?

Aan de kant van de hulpverlener, m.n. de arts, is dat wellicht te verklaren door de toenemende noodzaak en druk om de biologie en de pathologie steeds beter en tot in elk detail te doorgronden. Toenemende kennis vraagt steeds meer van de arts, terwijl de maatschappij steeds meer eist van de arts en snel oordeelt dat waar het fout is gegaan iets fout moet zijn gedaan. Medische missers worden in de maatschappij toenemend streng beoordeeld. Gedurende de basis opleiding en de specialisatie van een arts is het nodig volledig te focussen op de biomedische aspecten van diagnose en behandeling om de vereiste kennis en vaardigheden te verwerven. De mogelijkheid dat niet altijd de juiste diagnose of de meest juiste therapie gegeven wordt, is voor de student, de opleider en de patiënt geen optie.

We vergeten dat geneeskunst meer is dan geneeskunde. Onwel bevinden van mensen is niet altijd met de huidige kennis biomedisch verklaarbaar, laat staan oplosbaar. De keuze en uitvoering van behandelingen zijn in hoge mate afhankelijk van de patiënt, persoonlijke factoren en preferenties. De beste uitkomsten van medische zorg vergen uiteraard een zo goed mogelijke diagnose en therapie, maar dit alles moet passen bij de individuele patiënt.  Samen beslissen op basis van de best mogelijk biomedische en gedragswetenschappelijke informatie, maar vooral over en weer respect zal leiden tot de best mogelijke uitkomsten voor de patiënt.

Uitkomsten die van belang zijn voor de patiënt centraal stellen betekent dat we de patiënt centraal stellen. Dit heeft als bijkomende positieve factor dat de gezondheidswinst van de patiënt, geoperationaliseerd als Quality Adjusted Life Years, bepalend wordt als uitkomst van zorg en dus de balans tussen gecreëerde waarde en kosten richtinggevend wordt voor beleidsbeslissingen in de gezondheidszorg. Het ideaal beeld van waardegedreven zorg. De best mogelijke zorg tegen minimale kosten, wie kan daar nu tegen zijn.

Heden

Met welke onderwerpen en projecten bent u bezig (geweest)
Ik heb veel onderzoek gedaan naar de epidemiologie en behandeling van reumatische ziekten vooral met zogenaamde REAL World data. Van daaruit is mijn belangstelling in de kwaliteit van zorg gegroeid en hoe we dit moeten meten door patiënten te betrekken. Dat betekent dat we computer adaptieve testen voor patiënten ontwikkelen en ook gezondheid economische analyses doen.

Toekomst

Kansen mbt uitkomstgerichte/waardegedreven zorg
Ik zie grote kansen voor waardegedreven zorg. Ik denk dat zonder inzicht in de gecreëerde waarde de gezondheidszorg het risico loopt beheerst te worden door bezuinigingen en verlies van kwaliteit.

Wat wilt u anderen meegeven rond dit onderwerp?
Waardegedreven zorg dient te worden omarmd door artsen en verpleegkundigen, immers als wij de door ons gecreëerde waarde niet zichtbaar maken dan blijft ”value based healthcare” een term die gebruikt wordt om bezuinigingen te realiseren in plaats van de methode om de kwaliteit te verbeteren. De eerste stap is zoals in alles in het leven het moeilijkste. Mijn advies daarom is; begin niet te moeilijk, maar start met het meten van de uitkomsten die van belang zijn voor de patiënt, ook al begin je met het meest eenvoudigste en goedkoopste instrument. 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Volg Linnean online

  

Over ons

Het Linnean Initiatief is een landelijk netwerk van koplopers en aanjagers van waardegedreven zorg. 

Lees meer

Linnean-netwerk

Ook deelnemen aan het Linnean-netwerk?
Sluit u aan bij het netwerk.

Contact

Stichting Linnean Initiatief
KvK: 75738007

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie, tips of suggesties.

linnean@zinl.nl
Contact

 

 

Cookie-instellingen